Rutger  is één van de collega’s van JaJa yoga & Friends. We hadden elkaar nog maar net een beetje leren kennen toen de corona zijn intrede deed. In de idyllische tuin van B&B Lytshuis Zilver in Paesens hadden we onze eerste bespreking als nieuwe collega’s. Over deze mooie locatie kom je in één van mijn volgende “in gesprek op de mat” meer te weten.

 De energie van iedereen was eensgestemd. Samen sta je sterk en gaan we iets heel moois neerzetten. We zijn allemaal zelfstandig ondernemers op de gezamenlijke locatie de Mouterij in Franeker met ieder zijn eigen specialiteit.

 

 

Vorige week woensdag ben ik bij Rutger op bezoek geweest in het mooie Mantgum en hebben we een fijn gesprek gevoerd en de tijd genomen om eens beter met elkaar kennis te maken.

Wanneer ben jij voor het eerst in aanraking gekomen met yoga ?

 

 Ik heb een mindfulness cursus gevolgd waarin yoga een klein onderdeel was. Ik kreeg een cd met een ingesproken les mee naar huis om thuis te kunnen oefenen. Ik voelde dat het wat met me deed en dat maakte mij nieuwsgierig. Ik ben opzoek gegaan naar iemand die mij goed en deskundig yogales kon geven. Door een mede cursist werd ik getipt om naar Daniëlle Hiemstra van JaJa Yoga in Franeker te gaan. Daar ontdekte ik goed wat yoga nou echt met mij doet.

Na ongeveer 2,5 jaar trouw mijn vrijdagochtend les te hebben gevolgd merkte ik dat het tijd was voor meer verdieping en heb ik mij ingeschreven voor de Vinyasa Teacher Training (200 uur) bij De Nieuwe Yoga School van Johan Noorloos. Na de opleiding kreeg ik direct de kans om als invaldocent te werken en toen wist ik het zeker. Lesgeven als yogadocent is wat ik wil.

Om mij als docent te ontwikkelen volg ik regelmatig workshops en heb ik in het voorjaar van 2020 mijn Yin opleiding (50 uur) afgerond bij Arhanta Yoga.

 

 

Wat voor soort yoga geef jij?

 

  Ik geef soft flow yoga en power yoga.

 Soft Flow Yoga is een combinatie van meditatieve oefeningen en een actieve serie van verschillende houdingen die elkaar opvolgen. In deze lessen worden lichaam en geest op een prettige manier met elkaar in balans gebracht.

 

Power Yoga is een fysiek zwaardere yoga vorm. Ontspanning middels inspanning is het uitgangspunt in deze les.

Al mijn lessen zijn voor iedereen toegankelijk, onervaren en ervaren yogi’s maar ook voor mannen en vrouwen.

 

 

Wat zou het fijn zijn dat we binnenkort weer les mogen geven. Wat was jou eerste reactie toen er dinsdag 2 februari werd aangekondigd dat de Lock down verlengd werd ?

 

 Dit had ik al verwacht en ik wil zo graag weer beginnen. Ik mis mijn leerlingen en hun feedback. We willen graag allemaal weer doen wat we zo graag doen. Maar we moeten nog even doorzetten.

 

 

Welk mooi compliment heb je de afgelopen periode mogen ontvangen ?

 

Een mooi compliment was dat mijn leerlingen op het moment dat er weer les mocht worden gegeven na de 1ste lockdown zo blij waren om weer samen met mij de mat op te gaan. Maar ook nu ontvang ik zo af en toe een berichtje waarin ze aangeven dat ze mijn lessen missen.

 

 

 

Deze tijd heeft mij vooral weer even de kans gegeven om inzicht te krijgen in wat ik naar deze bijzondere periode nu echt wil gaan doen.

Heeft deze tijd jou ook iets gebracht wat je niet verwacht had ?

 

Dankzij yoga weet ik goed om te gaan met de stress en onrust die deze corona-tijd met zich meebrengt. Dat ik dankzij het thuisonderwijs van mijn kinderen en het thuiswerken van mijn vrouw veel contact heb met hen heb vind ik leuk maar soms wil ik het huis ook wel weer eens voor mezelf om bv. lekker ongestoord een online yoga lesje te kunnen volgen in de woonkamer.

 Dat is voor mij ook zeer herkenbaar weer even wat tijd voor jezelf.

 

 

Wat heeft yoga voor invloed in jouw dagelijks leven ?

 

Body Awareness’. Ik herken de signalen van mijn lichaam eerder en beter. En ik kan ze beter interpreteren en weet zodoende wanneer ik bv ff een rust moment moet pakken.

 

 

Ik ben begonnen in oktober met koud water zwemmen om lekker fit te blijven en af en toe heb ik even een boost nodig.

Wat doe jij naast de yoga om fit te blijven ?

  

Iedere zaterdagochtend volg ik enthousiast de Bootcamp les hier in Mantgum. Tijdens de Bootcamp kan ik even lekker knallen. Daarnaast mag ik graag een rondje hardlopen alhoewel dat er vaak bij inschiet met alle lessen die voorbereid moeten worden.

 

 

Geduld is een eigenschap van mij die de laatste tijd goed van pas is gekomen. Wat is een goede eigenschap van jou ?

 

Tijdens de les weet ik goed rust over te dragen. Iedereen laat ik in zijn of haar waarde. Mijn les pas ik aan als de omstandigheden daar om vragen. Hopelijk hebben mijn leerlingen dat niet door of ervaren ze het niet als negatief.

 

 

Wat wil je de mensen tijdens jouw les graag meegeven ?

 

Mijn docent Simon Rowe zei tijdens de opleiding ”Yoga is Fun”.  Plezier in de les ervaren is voor mij belangrijk. Maakt het niet te serieus voor jezelf anders verlies je jezelf daar in. Je doet het voor jezelf en ben je daar bewust van.

 

 

Niemand is perfect en accepteer dat van jezelf alleen dan kun je groeien.

 

Mijn laatste vraag voor jou Rutger.

Als ik je uitnodig om een koud water duik te maken in de zee ga je dan mee ?

 

Ja dat wil ik zeker nog een keer doen maar nu nog niet.

 

Wat houd je tegen?

 

De kou.

 

 

Rutger ik wil je heel erg bedanken voor het fijne gesprek en

de volgende keer hoop ik weer eens bij je op de mat te mogen staan.

 

 

 

 

 

Rutger geeft op yogalessen op de volgende locaties:

    Wil jij meer weten over de yogalessen van Rutger Feitsma

kijk dan op www.yogarutger.nl

Contact 

Tel: 06-37433822                               

Email info@myyogafavourites.nl

Verzenden met  

Kvk-nummer 70008892

Btw-nummer NL001796401B36

Bank-nummer NL11RABO 0324098391